if (CookieConsent::check('Analytics')) { }

HHJ Kimmo Vättö


Kimmo Vättö HHJ-kurssilla

”Täysillä mukana”

Celkee Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Vättö lähti HHJ-kurssille hakemaan konkreettista hyötyä: oppia oman yrityksen hallitustyöskentelyn kehittämiseksi.

– Kyllä voin suositella HHJ-kurssia, etenkin, jos haluaa ymmärtää oikeasti, mistä hallitustyössä on kysymys ja jos haluaa kehittää hallituksen toimintaa, hän kommentoi kurssin jälkeen.

Yritysten erilaisiin muutostilanteisiin mittauspalveluja myyvä Celkee on 7-vuotias yritys. Sillä on koko ajan ollut hallitus, ja hallituksessa on tällä hetkellä Kimmo Vätön lisäksi kolme ulkopuolista jäsentä. Toimitusjohtaja arvioi nyt olevan hyvä aika hakea uutta oppia.

– Tarkoitus on tehdä remonttia hallitustyöskentelyyn, jospa HHJ-kurssilta saisi tietoa, jota voisi omassa yrityksessä soveltaa. Olen vähän skeptinen kyllä, koska yritykset ovat niin eri tilanteissa ja niiden maailmat ovat kovin erilaisia. Ymmärretäänkö kurssilla hallitustyöskentely erilaisten yritysten näkökulmasta – vai käsitelläänkö sitä vain perinteisen keskisuuren yrityksen tarpeiden pohjalta?

Kimmo sanoo, ettei hänellä ole tarkkaa ”otsikkoa”, josta tietoa hakee. Hän toivoo nappaavansa laajasta kattauksesta kopin niistä asioista, jotka juuri tässä vaiheessa hyödyttävät omaa yritystä.

Celkee oli myös yksi HHJ-kurssin ryhmätyön kohdeyrityksistä. Ryhmätyöhön kootaan kurssilaisista noin 8-henkinen tiimi, joka yhden koulutusjakson ajan toimii kohdeyrityksen ”advisor boardina”.

– Ajattelin, että kun kerran lähdetään, niin sitten ollaan mukana täysillä. Siksi ilmoitin meidät ryhmätyön kohdeyritykseksi. Sitäkin kautta toivon saavani konkreettista hyötyä, sillä kun ulkopuoliset miettivät yrityksen asioita, voi syntyä uusia oivalluksia. Mukana kurssilla ei ole kilpailijoita, joten rohkenen kyllä avata yrityksen asioita tiimiläisille.

Ryhmätyöpäivästä ajatuksia jalostettavaksi

Ryhmätyöpäivän idea on, että HHJ-kurssilaisista koottu työryhmä tutustuu muutaman tunnin aikana kohdeyrityksen omistajuuteen, hallinnointiin ja toimintaan sekä pohtii keinoja sen tavoitteiden saavuttamiseksi, tulevaisuuden strategioita ja hallitustyöskentelyn tuottamaa lisäarvoa.

Celkeen työryhmässä oli Kimmon lisäksi viisi jäsentä eri toimialoilta. Etukäteen Kimmoa epäilytti, koska tiimin jäsenet olivat ihan muilta toimialoilta: saadaanko mitään järkevää keskustelua aikaiseksi?

– Epäily osoittautui turhaksi. Moni- ja eritoimialaisuus oli itse asiassa vahvuus. Keskustelun taso yllätti, se, kuinka hyviä kommentteja voi antaa ihan toisilta toimialoilta. Monesta kevyesti heitetystä ”sivulauseesta” jäi mieleen ajatuksia, joita sisäisesti jalostamme eteenpäin. Se yllätti, miten hyvin vapaamuotoinen workshop pienessä ryhmässä toimi.

Iltapäivän aikana käytiin läpi Celkeen historia, osaaminen, avainhenkilöt, kipupisteet, haasteet ja mahdollisuudet. Toimitusjohtaja oli sopivan tiukassa tentissä.

– Aika sinnikkäästi ihmiset jäivät johonkin asiaan kiinni, eikä antamaani vastausta heti ”ostettu”. Tämä oli hyvä, koska asiat olivat juuri niitä ydinasioita. Haastoa ja hyvää keskustelua tuli muun muassa siitä, toimimmeko haluamamme kasvun saavuttamiseksi niin kuin pitäisi toimia.

Ehdotuksia askelmerkeistä tulevaisuuteen Celkee sai useita.
– Päällimmäisenä olivat hallitustyön uudistaminen, strategian haastaminen ja ajan hallinta. Ensimmäinen näistä oli jo agendalla, mutta kaksi jälkimmäistä eivät olleet.

Hyvin tuotteistettu paketti

Kurssitodistus kädessään Kimmo Vättö arvioi oppineensa joitakin uusia asioita sekä saaneensa uusia ajatuksia ja keskustelunavauksia yrityksen toiminnan kehittämiseen sisäisesti.

– Selväksi tuli yrityksen hallituksen ja hallitustyön uudistamisen tarve. Kun HHJ-kurssilaisten ryhmä pohti puolisen päivää Celkeen tilannetta, sain siitä energiaa pureutua muutamaan kipukohtaan kunnolla.

Kimmo arvioi, että HH-kurssi on hyvin tuotteistettu paketti. Myös case-esitykset olivat kiinnostavia ja strategiapäivä oli antoisa.

– Iso plussa myös siitä, että kaikki kouluttajat olivat hyviä ja persoonallisia.