if (CookieConsent::check('Analytics')) { }

11.4.2022

Kauppakamarit aloittavat yhteistyön Startup Refugeesin kanssa ukrainalaisten pakolaisten työllistämiseksi

Kymenlaakson kauppakamari pyytää jäsenyrityksiään työllistämään ukrainalaisia pakolaisia. Matalan kynnyksen mahdollistamiseksi käytännön toimenpiteitä hoitaa yhteistyökumppani Startup Refugees.


Kauppakamarit ympäri Suomen aloittavat yhteistyön maahanmuuttajia, turvapaikanhakijoita ja pakolaisia työllistymään auttavan Startup Refugeesin kanssa.
Suomeen on tullut lyhyessä ajassa kymmeniä tuhansia ukrainalaisia, jotka haluavat työllistyä mahdollisimman pian. Kauppakamarit saattavat yhteen työvoimaa kaipaavia jäsenyrityksiään, työpaikkoja välittävän Startup Refugeesin palvelut sekä työtä kaipaavat ukrainalaiset.

- Kauppakamareilla ja yrityksillä on ollut valtava halu tehdä jotain konkreettista ukrainalaisten auttamaiseksi. Tämä on erinomainen tapa; voimme auttaa sotaa pakenevia ukrainalaisia sekä samalla helpottaa yritysten osaajapulaa”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Kymenlaakson kauppakamari aktivoi omia jäsenyrityksiään viime perjantaina, jotta mahdollisimman moni ryhtyisi työllistämään maassa olevia pakolaisia.

- Yritämme tälläkin tavalla auttaa Ukrainan sodasta kärsiviä pakolaisia ja edistää heidän polkuaan työelämään. Monilla heistä on hyvä ammattitaito ja halu tehdä työtä ja toivomme, että yritykset lähtevät nyt matalalla kynnyksellä työllistämään heitä, painottaa Kymenlaakson kauppakamarin toimitusjohtaja Marika Kirjavainen.

Sotaa paenneet ukrainalaiset ovat keskimäärin hyvin koulutettuja. Startup Refugeesin toiminnanjohtajan Elisa Vepsäläisen mukaan ukrainalaisten joukossa on hyvin monenlaisia osaajia, niin korkeasti koulutettuja kuin myös vähemmän koulutettuja.

”Ukrainalaiset ovat erittäin motivoituneita aloittamaan työt vaikka heti. Moni kertoo haluavansa töitä, ihan mitä vaan päästäkseen alkuun. Olemme iloisia, että voimme tarjota Startup Refugeesin palvelun kauppakamareiden jäsenyritysten käyttöön. Kauttamme voi etsiä monien eri alojen osaajia ja motivoitunutta työvoimaa erilaisiin tarpeisiin”, sanoo Vepsäläinen.

Kauppakamarien viime syksynä tekemän jäsenyrityskyselyn mukaan peräti 75 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä kärsii osaajapulasta. Tarvetta on niin asiantuntijatason työntekijöistä kuin ns. duunareistakin.

- Uskon, että yhteistyö Startup Refugeesin kanssa on kaikille osapuolille myönteinen. Ukrainalaiset saavat töitä ja pääsevät kotoutumisen alkuun ja työvoimapulasta kärsivät yritykset saavat osaajia, sanoo Romakkaniemi.

Startup Refugees järjestää yhdessä kauppakamareiden kanssa valtakunnallisia sekä alueellisia tietoiskuja. Näissä tilaisuuksissa kerrotaan Startup Refugeesin tarjoamista palveluista ja yritysten mahdollisuuksista helpottaa omaa osaajapulaansa ulkomaalaisten osaajien avulla.

Kauppakamareilla on yhteensä yli 21 000 yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää.Startup Refugees on voittoa tavoittelematon toimija, joka tukee pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia työllistymisessä ja yrittäjyydessä. Startup Refugees on välittänyt yli 1 300 työpaikkaa, kouluttanut yli 400 aloittelevaa yrittäjää ja kartoittanut yli 6 000:n äskettäin maahan muuttaneen osaamista.
"Yritämme tälläkin tavalla auttaa Ukrainan sodasta kärsiviä pakolaisia ja edistää heidän polkuaan työelämään. Monilla heistä on hyvä ammattitaito ja halu tehdä työtä ja toivomme, että yritykset lähtevät nyt matalalla kynnyksellä työllistämään heitä"

Marika Kirjavainen, Kymenlaakson kauppakamarin toimitusjohtaja

Löydä yrityksesi tarvitsema osaaja Startup Refugeesin palveluiden kautta.


Startup Refugeesin palvelut ovat maksuttomia yrityksille. Startup Refugees kerää sähköiselle alustalle Suomeen tulleiden ulkomaalaisten osaamisprofiileja ja yhdistää sitä kautta osaajia yritysten tarpeisiin. Startup Refugees hoitaa kaiken käytännön työn osaamisen kartoittamisesta aina rekrytoinnin loppuunsaattamiseen. Yritykset ilmoittavat osaajatarpeensa itse suoraan Startup Refugeesille.

ETSITKÖ OSAAJAA? TOIMI NÄIN!

• Osaajaa kaipaava yritys on suoraan yhteydessä Startup Refugeesiin sähköpostin välityksellä.

• Avoimet työpaikat/osaajatarve ilmoitetaan osoitteeseen: info@startuprefugees.com. Viestikenttään laitetaan tietoa työpaikkojen määrästä, työn kestosta sekä vaadittavasta kielitaidosta ja osaamisesta.

• Tämän jälkeen Startup Refugeesin tiimi etsii avoimeen työpaikkaan sopivat kandidaatit kerättyjen osaamisprofiilien perusteella ja mikäli sopiva osaaja löytyy, sopii rekrytoinnin yksityiskohdista yrityksen kanssa.

MITÄ STARTUP REFUGEES KÄYTÄNNÖSSÄ TEKEE?

• Kartoittaa Suomen tulleiden ulkomaalaisten osaamista, ammattitaitoa ja motivaatiota muodostaen kokonaisuudesta osaamisprofiilin sähköiseen järjestelmäänsä.

• Yhdistää osaamisprofiilien perusteella yritykselle sopivan osaajan.

• Esihaastattelee sekä tarjoaa tarvittaessa tukee työhaastatteluiden järjestämisessä.

• Tarjoaa monikielisen tuen kaikissa rekrytoinnin vaiheissa.

• Neuvoo työsopimuksiin ja työlupiin liittyvissä asioissa.

• Lisäksi jokainen Startup Refugeesin kautta työllistynyt suorittaa suomalaiseen työelämään perehdyttävän Working Life in Finland koulutuksen, joka antaa valmiuksia toimia suomalaisessa työelämässä.

Lisätietoja:

Startup Refugees
Maiju Mitronen
+358 44 231 0804
maiju@startuprefugees.com